Pulsoximetrie & O2 Saturatie: Wat moet U weten? | Inogen (2024)

Pulsoximetrie & O2 Saturatie: Wat moet U weten? | Inogen (1)

Een pulsoximeter is een handig medisch toestel dat gebruik maakt van twee lichtfrequenties – rood en infrarood – om het percentage hemoglobine in het bloed te bepalen dat verzadigd is met zuurstof, ook bekend als uw zuurstofverzadigingsniveau (O2 sat level). Als u ooit in een dokterspraktijk bent geweest en uw zorgverleners hebt horen praten over SpO2 en SaO2, vraagt u zich misschien af: “Wat is SpO2 en wat is het verschil met SaO2?” Wanneer de zuurstofverzadiging wordt gemeten met behulp van een pulsoximeter, spreekt men van SpO2, wat staat voor percutane zuurstofverzadiging. Wanneer het wordt gemeten door middel van een bloedonderzoek dat bekend staat als een arteriële bloedgas studie, wordt het SaO2 genoemd, of arteriële bloed zuurstofverzadiging.

  • Wat is het normale zuurstofverzadigingsniveau?
  • Pulsoximetrie en zuurstoftherapie
  • Tips voor het gebruik van pulsoximetrie thuis
  • Waarom u uw zuurstofverzadigingsniveau moet kennen
  • Hoe verkrijg je een nauwkeurige pulsoximetrie-aflezing
  • Factoren die een SpO2-aflezing kunnen beïnvloeden
  • Tips voor het krijgen van een betere meting
  • Vaak gestelde vragen: Zuurstofverzadiging
  • Wat is SpO2?
  • Wat geeft zuurstofsaturatie aan?
  • Waardoor daalt de zuurstofverzadiging?
  • Bronnen

Wat is het normale zuurstofverzadigingsniveau?

Uw zuurstofverzadigingsniveau is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder uw gezondheidstoestand, ademhalingssnelheid en activiteitenniveau. Bij meting met een pulsoximeter ligt het normale zuurstofgehalte tussen 95-100%. O2 sat waarden onder de 90% worden als laag beschouwd. Wanneer gemeten door arteriële bloedgasanalyse, is een typische gezonde O2-saturatie over het algemeen tussen 75-100 mm Hg.

Als een of beide van uw zuurstofsaturatiemetingen onder de gezonde O2-saturatieniveaus vallen, zal zuurstoftherapie waarschijnlijk worden aanbevolen. Aanvullende zuurstof wordt over het algemeen gedekt door Medicare en andere verzekeringsmaatschappijen wanneer uw zuurstofsaturatieniveau, zoals gemeten door pulsoximetrie, op of onder 88% in rust is en/of uw partiële zuurstofdruk (Pa02), zoals gemeten door arterieel bloedgasonderzoek, op of onder 55 mm Hg is.

Pulsoximetrie en zuurstoftherapie

Een pulsoxymeter kan een nuttig en geruststellend hulpmiddel zijn als u zuurstoftherapie thuis gebruikt. Niet alleen zal het gebruik van een pulsoximeter thuis u helpen uw gezondheidstoestand beter te beheersen door u in staat te stellen uw zuurstofverzadiging gedurende de dag bij te houden, maar het zal u ook in staat stellen uw zuurstofflow op de juiste manier te meten en aan te passen – uitsluitend onder strikte begeleiding en instructie van uw arts – afhankelijk van uw activiteitenniveau. Als u denkt dat u uw zuurstofdebiet of de frequentie of hoeveelheid van de toegediende zuurstof moet aanpassen, overleg dan eerst met uw arts en noteer uw schommelende O2-saturatie. Pas nooit op eigen houtje uw stroomsnelheid of de hoeveelheid zuurstof die u krijgt aan.

Tips voor het gebruik van pulsoximetrie thuis

U kunt een oximeter voor thuis kopen, hetzij online, bij een gerenommeerde leverancier zoals Inogen, of bij een medisch toeleveringsbedrijf of apotheek. De meeste modellen voor thuisgebruik zijn goedkoop en gemakkelijk te gebruiken, zodat u uw zuurstofsaturatieniveau zelf kunt controleren. Bevestig de pulsoximetersonde gewoon aan uw vinger en wacht tot het LED-scherm uw SpO2 aangeeft. Dit duurt slechts een paar seconden. De pulsoximeter zal ook uw hartslag meten en weergeven. U kunt uw dagelijkse SpO2-metingen in een gezondheidsdagboek of op een stuk papier noteren om later aan uw arts te laten zien, vooral als u in de loop van de dag schommelingen in de O2-sat hebt. Op deze manier kan uw arts bepalen of uw zuurstofflow tijdens al uw activiteiten goed aan uw behoeften voldoet.

Waarom u uw zuurstofverzadigingsniveau moet kennen

Het is belangrijk om uw zuurstofverzadigingsniveau te kennen als u een gezondheidstoestand hebt die van invloed is op hoeveel zuurstof er in uw bloed zit. Wanneer uw zuurstofgehalte in het bloed laag is, krijgen de cellen en weefsels van uw lichaam minder zuurstof, wat betekent dat uw lichaam niet kan functioneren zoals het zou moeten. Dit kan een negatieve invloed hebben op al uw lichaamsfuncties en kan ook uw hart en hersenen belasten.

Volgens de American Thoracic Society hebben de meeste mensen een zuurstofverzadigingsniveau van ten minste 89% nodig om hun cellen gezond te houden. Een zuurstofgehalte in het bloed dat gedurende korte perioden lager is dan dit gehalte, wordt niet geacht gevaarlijk te zijn. Uw cellen en weefsels kunnen echter beschadigd raken als uw zuurstofsaturatie vaak of voortdurend laag is.2 Daarom moet iedereen met een lagere zuurstofsaturatie of met een O2-saturatie die daalt tijdens bepaalde activiteiten, zoals lichaamsbeweging of slaap, zijn O2-saturatie regelmatig controleren.

Hoe verkrijg je een nauwkeurige pulsoximetrie-aflezing

Om de meest nauwkeurige O2-saturatie-aflezing van uw pulsoximeter te krijgen, moet er voldoende bloedstroom zijn naar de hand en vinger die het apparaat dragen. Dit betekent dat de beste meting plaatsvindt wanneer uw hand warm en ontspannen is en zich onder het niveau van uw hart bevindt.2

Factoren die een SpO2-aflezing kunnen beïnvloeden

De meeste oximeters zijn redelijk nauwkeurig, en geven u een meting van 2% meer of 2% minder dan wat uw zuurstofverzadiging zou zijn als deze door een arterieel bloedgasonderzoek zou worden gemeten.2 Een pulsoximetermeting kan echter minder nauwkeurig zijn als een van de volgende zaken van toepassing is:

  • Als u een slechte bloedsomloop hebt en/of koude handen.
  • Als u nagellak of kunstnagels draagt.
  • Als u rilt of als uw handen trillen.
  • Als u hartritmestoornissen hebt.
  • Als u rookt.
  • Als u een zeer donkere huid hebt.

Omdat SpO2-niveaus van persoon tot persoon verschillen, is de beste manier om ervoor te zorgen dat u nauwkeurige metingen krijgt, te beginnen met het opnemen van uw zuurstofverzadigingsniveau in rust en bij verschillende activiteitenniveaus gedurende een bepaalde periode. Het verkrijgen van een basislijn O2 saturatie stelt u in staat om uw typische bereik gedurende de dag te zien, wat u dan in staat stelt om te zien wanneer er abnormale dalingen zijn in uw SpO2. Over het algemeen is een daling van ongeveer 3 of 4% van uw gebruikelijke zuurstofsaturatie een punt van zorg.

Tips voor het krijgen van een betere meting

Een onnauwkeurige pulsoximetrie-aflezing kan misleidend en alarmerend zijn. Om een zo goed mogelijke zuurstofsaturatiemeting te krijgen, kunt u de volgende tips in overweging nemen:

  • Zorg ervoor dat de sonde goed werkt en dat deze goed aan de vinger is bevestigd.
  • Als u moeite hebt om een meting te krijgen, probeer dan een andere vinger of de andere hand.
  • Warm eerst uw handen op door ze in een warme handdoek of onder warm, stromend water te leggen.
  • Verwijder nagellak of kunstnagels voordat u een meting verricht.
  • Niet roken.

Vaak gestelde vragen: Zuurstofverzadiging

Wat is SpO2?

SpO2 is een meting van de hoeveelheid zuurstofdragende hemoglobine in uw bloed, zoals gemeten door een pulsoximeter. Deze zuurstofverzadigingsmeting vertelt u of uw lichaam de zuurstof krijgt die u nodig hebt en, vooral voor mensen die moeite hebben met het behouden van een normale O2-saturatie, kan het kennen van uw SpO2 helpen hypoxie en hypoxemie te voorkomen.

Wat geeft zuurstofsaturatie aan?

Uw zuurstofverzadigingsniveau vertelt u of u de zuurstof krijgt die u nodig hebt om uw lichaam goed te laten functioneren. De normale O2-saturatie van een gezond persoon moet tussen 94 en 99% liggen. Als uw zuurstofverzadiging lager is dan 90%, zal uw arts u waarschijnlijk aanvullende zuurstof aanbevelen om uw zuurstofgehalte te verbeteren en uw lichaam te voorzien van de zuurstof die het nodig heeft. Voor mensen met chronische longziekten zoals COPD kan hun normale zuurstofsaturatie echter lager zijn dan het gebruikelijke bereik. Het is goed om hiervan op de hoogte te zijn, en het is nog steeds belangrijk om te letten op aanzienlijke schommelingen (met name dalingen van 3-4% of meer).

Waardoor daalt de zuurstofverzadiging?

Uw zuurstofsaturatie kan om een willekeurig aantal redenen dalen, afhankelijk van uw algehele gezondheid, activiteitenniveau, locatie en ademhaling. Sommige heel normale activiteiten, zoals slapen, kunnen uw O2-saturatie doen dalen, hoewel uw O2-saturatieniveaus waarschijnlijk binnen het normale bereik zullen blijven. Veranderingen in de beschikbaarheid van zuurstof, zoals in een vliegtuig of op grote hoogte, kunnen ook een daling van uw zuurstofsaturatie veroorzaken. Als u een lagere concentratie hemoglobine heeft, zoals bij mensen met ijzertekort, kan de zuurstofverzadiging ook dalen. Ten slotte kunnen ziekten en aandoeningen die uw ademhaling aantasten, het vermogen van uw longen om voldoende zuurstof op te nemen aantasten of problemen veroorzaken met de gasuitwisseling in het lichaam, een aanzienlijk lagere zuurstofverzadiging veroorzaken.

Bronnen

Mayo Clinic. “Hypoxemia”. January 4, 2013.

American Thoracic Society. “Pulsoximetrie”. Am J Respir Crit Care Med Vol. 184, P1, 2011 – Online Versie bijgewerkt december 2013 www.thoracic.org. ATS Patient Education Series © 2011 American Thoracic Society.

Pulsoximetrie & O2 Saturatie: Wat moet U weten? | Inogen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 5485

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.